Animevolution!

ANIMEVOLUTION!

FRÅN ANIME TILL GANIME
22 SEPTEMBER – 9 OKTOBER 2011

Musse Pigg och Betty Boop i samurajkläder!? Så har vi aldrig sett japansk anime förut!

Trots den japanska tecknade filmens enorma popularitet i Sverige under senare år är det få som känner till att anime har en nästan 100 år lång historia, som börjar långt före Hayao Miyazakis Oscarsbelönade “Spirited Away”. De första filmerna – kallade manga filmer – var en svartvit, salig mix av österländska och västerländska influenser (en cocktail av japanska folksagor och Walt Disney) – ändå kunde man tidigt skönja fröet till den värld av starka känslor, hjältemod och magisk realism som kännetecknar japansk anime idag.

 

“ANIMEVOLUTION! Från anime till ganime” var en filmfestival som visade den japanska tecknade filmens historia – från de allra tidigaste filmerna i genren via dagens mest populära och kritikerrosade biofilmer/ TV-serier till morgondagens konstnärliga experiment – merparten av titlarna aldrig visade i Europa förut.

Föredrag, samtal och öppna diskussioner om anime hölls i anslutning till visningarna, som lockade japanälskare, filmentusiaster, manga- och animefans och andra som bara var nyfikna på att bekanta sig med fenomenet.

ANIMEVOLUTION! Från anime till ganime var ett samarbete mellan 
Nippon Agency (initiativtagare) i samarbete med Kulturhuset, Japanska ambassaden och Film Stockholm med stöd av Kulturförvaltningen Stockholms Stad, Stockholms Läns Landsting och Japan Foundation.

KLICKA HÄR FÖR PROGRAMTABLÅ (kräver lösenord)

Sidoprogram i Järfälla
 
Logos