Solgudens Döttrar

SOLGUDENS DÖTTRAR – Möten med japanska kvinnor
(Rabén Prisma/ Norstedts 1998)

By Anette Masui

 

Press reviews:2Kamiterara-yu3 Jigoku meguri 2

”En bok skriven med både kunskap och känsla, viktig för den förståelse av Japan som ofta är så bristfällig i Sverige.”
Monica Braw, Japan Nytt

”Anette Masui beskriver japanskornas värld med nyskapande vackra ord; en regnromantisk smekmånad, en risvit kropp, ett spindelvävsmjukt leende.”
Lena Gemzöe, LO-tidningen

”I Anette Masuis snabba porträttskisser blir kvinnorna tydliga som individer. Hon lyssnar, ser och beskriver, ofta med humor, personliga synpunkter och intressanta språkliga kommentarer.”
Tomas Löfström, Sydsvenska Dagbladet

”Det bästa med boken är att få möta alla dessa olika individer, få en inblick i deras liv och lära känna en främmande kultur genom dem. Det känns precis som om jag har träffat dem själv.”
Helsingborgs Dagblad

”En mycket intressant bok, oerhört välskriven.”
Länstidningen Östersund

”Historisk bakgrund och fakta med statistik ger tyngd till beskrivningen och intervjuerna. Mycket läsvärt och öppnar för vidare diskussion. Här finns inga enkla svar.”
Göteborgs-Tidningen

”Anette Masui har en djupare rotad kunskap om Japans historia och mångskiftande samtidsyttringar, en saklighet som bottnar i ett livslångt förhållande till landet.”
Jan Karlsson, Kvällsposten

”Genom att läsa om andra kulturer lär man känna sig själv men också sina egna fördomar. Läs därför gärna Solgudens döttrar.”
Ann-Sofie Fredriksson, Nya Norrland

”… en levande och färgstark beskrivning av hur det är att leva som kvinna i Japan.”
Helena von Zweigbergk, Elle

” (N)yttig läsning för fler än de redan Japanfrälsta. Boken ställer gamla frågor rakt in i en ny situation. Och svaret tycks vara att förtrycket är detsamma, men inte de förtryckta. Det är åtminstone en bra början – både på ett författarskap och en samhällsutveckling.”
Mattias Berg, Kulturnytt P1